Pesto medvědí

02.04.2024

Medvědí česnek. Moje jarní láska. "Medvědí" se mu říká proto, že je to jedna z prvních rostlin, které medvědi nacházejí po probuzení ze zimního spánku a jedí je. "Medvědí" by se ale mohl jmenovat i proto, že přináší "medvědí" sílu. 

Je nadupaný antioxidanty, silně posiluje imunitu, je přírodním antibiotikem, podporuje trávení, pomáhá při respiračních onemocněních a reguluje vysoký krevní tlak. Navíc díky své jemné česnekové chuti je výborným dochucovadlem mnoha jídel.

Já z něj dělám pesto. V téhle úpravě dokážu medvědí česnek uchovat i delší čas (rok a déle). Ovšem to se stane spíš omylem, třeba když jednu lahvičku založím hlouběji v komoře. Jinak totiž medvědí pesto zmizí právě během jarních měsíců při přímé spotřebě. Máme na něj prostě vyloženě chuť. A ta se probouzí spolu s drobnými výhonky pod naším ořechem, kam chodím náš medvědinec sbírat. 

Každý rok pečlivě sklízím listy medvědího česneku zastřižením kousek nad zemí a dávám u toho pozor, abych nepoškodila cibulky. Nechávám také několik rostlin pěkně prokvést a vysemenit, a tak se mi úroda každým rokem o trochu zvětšuje. 

Letos poprvé mi medvědinec sklízely malé ručky mojí cácorky pomocnice. A bylo ho požehnaně, celých 700g lisů, ze kterých jsem pak vyráběla své tradiční super jednoduché a univerzální Medvědí pesto.

A jak na něj?

Na 150 g listů potřebujete 10g soli a 100ml olivového oleje.

Listy properu ve studené vodě a pečlivě zkontroluji, že v nich není přimíchaný žádný jiný list ani stonky s květy. Po odkapání ořežu bílé stonky a listy nasekám velkým nožem nahrubo.
Pak postupně po částech mixuji tyčovým mixérem na hrubou kaši. Tu dávám do větší mísy. Přidám olej a sůl a dál promixuji do jemné textury.
Hotovou směs plním do pečlivě vymytých skleniček a nahoru ještě zalévám olivovým olejem (pomáhá s konzervací).
Hotovo. 

Díky této přípravě si česnek nechává všechny své účinné složky a naopak rozmělněním listů dochází k uvolnění allicinu, který je nositelem většiny léčebných účinků této kouzelné jarní bylinky. 

Tak dobrou chuť a zdravé jarní vaření :)